2014-10-06

Måndag 6/9

Just nu är det härliga skördetider och vi på fritids år 2 passade på att ta vara på naturen runt om kring skolan genom att plocka nypon för att laga vår egen nyponsoppa. Vi hann med att både plocka och rensa alla nyponen, men själva soppan kokar vi senare under veckan. Att göra nyponsoppa är både enkelt och roligt men framförallt är nyponet också otroligt hälsosamt då det är fullproppat med C-vitaminer.  






Recept på nyponsoppa

  • 7 dl färska nypon eller 5 dl torkade nypon
  • 1,5 liter vatten
  • 1,3 dl strösocker
  • 1,5 msk potatismjöl
  • ca 10 sötmandlar (valfritt)
  • 1 kanelstång (valfritt)


Gör så här: 
  1. Ta bort skaft och blomfäste från nyponen. Skölj dem noga och lägg i en kastrull med vatten som täcker nyponen. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter. Passera nyponen och rör i så mycket som behövs av kokvattnet för att konsistensen ska bli en mjuk puré. Sockra lätt och frys in i 4 dl- förpackningar.
  2. Koka upp nyponmos, vatten och socker. Låt koka kraftigt och skumma soppan väl.
  3. Rör ut potatismjölet i vattnet och red av soppan med blandningen. Servera med löst vispad vispgrädde.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar